Kloostergebouw

Ons klooster is vanaf de straat herkenbaar aan het karakteristieke orthodoxe koepeltje met kruis. Het klooster omvat het voormalige kerkgebouw en het langs de noordermuur gelegen erf. In het gebouw zijn drie verschillende " afdelingen" te onderscheiden. Helemaal achter in de voormalige consistoriekamer met zolder, het kleinste onderdeel en niet voor publiek toegankelijke monnikenverblijf. In het midden van het gebouw, van buiten herkenbaar aan de rode kruizen op de vensters, de kloosterkerk. En aan de straatzijde onder de koepel bevind zich het pelgrimsverblijf.

kerkinterieur4Bij het binnentreden van ons klooster zullen u enkele dingen opvallen. Allereerst de portiekdeuren die voorzien zijn van glas-in-lood met de rode Griekse letters Alpha en Omega, verwijzend naar het Begin en het Einde, en de rode letters op de deuren naar de kloosterkerk die samen twee zgn. Christusmonogram vormen, de eerste twee letters van de naam Christus in het Grieks. Verder treft u in de hal de kloosterwinkel, waar kaarsen, iconen en literatuur en andere informatie kan worden verkregen. Voorts is er een koffiekamer en zijn er toiletten voor de pelgrims en de bezoekers van onze diensten, maar ook ten behoeve van deelnemers aan rondleidingen. Op de eerste verdieping, de voormalige "kreake", zijn twee gastenkamers, een badkamer en een kleine bibliotheek ingericht. Het balkon van het gastenverblijf biedt uitzicht op de kloosterkerk en is voorzien van spijltjes die teruggevonden werden in de oude diakenenbanken van de voormalige protestantse kerk.
Als u de hal verder doorloopt komt u in de kloosterkerk. Daar zal het u opvallen dat wij in de orthodoxe kerk geen preekstoel en Avondmaalstafel hebben, maar op die plaats een iconenwand. Deze iconenwand scheidt de plaats waar de gelovigen zich bevinden van het heiligste deel van de kerk en het klooster, de Altaarruimte. Dit is de plaats van waar alle sacramenten (in de orthodoxe kerk spreken wij liever van Heilige Mysteriën) tot ons komen. Ook zal het u niet ontgaan dat wij in het schip geen banken hebben. Uit eerbied staan we tijdens de diensten, maar voor vermoeiden is er altijd gelegenheid om even op de zijbanken te rusten. Alle banken die u in onze kloosterkerk ziet komen van de voormalige "kreake". De belangrijkste iconen hangen aan de iconenwand. Daar treft u aan de rechterzijde een unieke orthodoxe Christus-icoon met een Friese tekst (Joh.13:34). Links hangt zoals gebruikelijk in een orthodoxe kerk een Moeder Godsicoon. In onze kerk is dat de H.Moeder Gods van Kazan. Midden in de kerk ligt op een soort lessenaar (analoi) een icoon van de klooster- of kerkpatroon. In ons geval de icoon van de H.Nicolaas. Deze iconenlessenaar is door Poolse orthodoxe jongeren vervaardigd uit het hout van de voormalige preekstoel van de Gereformeerde kerk. kerkinterieur3

Achter de iconenwand (niet toegankelijk voor publiek) bevindt zich het Altaar. Aan het altaar dient de priester en worden de Heilige Liturgie en andere diensten gevierd. In het altaar rusten de relieken van de monnik-martelaren van het H. Georgi van Chosebaklooster, die in de omgeving van Jericho (Palestina) in de 5e eeuw zijn omgebracht. Deze relieken zijn tijdens de kloosterwijding op 20 februari 2001 overgebracht. Ook is ons klooster in het bezit van een reliek van de Gezellen van de H. Bonifatius die samen met hem bij Dokkum werden vermoord in 754. Voorts bezit het klooster nog een reliek van de H. Gregorius, abt van Utrecht uit de 8e eeuw. Hij was een van de bekendste leerlingen van de eerder genoemde H. Bonifatius. De H. Gregorius was zelf weer de leermeester van de H. Liudger, die in het noorden van ons land een belangrijke rol in de vroege kerstening heeft gespeeld.

button 2

H. Nicolaas

Icoon H. Nicolaas

Adres

Russisch Orthodox Klooster van de H. Nicolaas van Myra

Buorren 18, 8584 VC Hemelum

t. 0514-581537
e. Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

ING-rekening: NL65INGB0006910488

Bijdragen voor GROOT ONDERHOUD op hetzelfde nummer storten maar DIT EXPLICIET VERMELDEN!

ANBI

RSIN nummer Klooster H. Nikolaas in Hemelum: 824155257

ANBI logo

RSIN nummer Stichting Orthodox Welzijn: 805402329