Het leven van de H.Nicolaas

ikoon_h_nikolaas1

De Heilige Nicolaas is een van de meest vereerde heiligen in de wereld van de ongedeelde christelijke kerk. Na de verdeeldheid - met name na het Grote Schisma van 1054 en de afscheidingen die daar weer uit voortvloeiden - bleef toch de verering van de Heilige Nicolaas voortbestaan. In alle orthodoxe kerken, van Griekenland tot Rusland en van Jeruzalem tot Georgië, worden zijn feestdagen gevierd. Op 9 mei (d.i. 22 mei volgens de westerse kalender) wordt de veiligstelling en de overbrenging van zijn relieken in 1087 van Myra (Klein-Azië) naar Bari (Italië) gevierd. De 6e december (d.i. 19 december volgens de westerse kalender) is ingesteld ter nagedachtenis aan de sterfdag van de Heilige Nicolaas .

De traditie van de verering voor de Heilige Nicolaas


De verering voor de Heilige Nicolaas begon in het gebied van de oostelijke Middellandse Zee. Daar werd hij met name de patroon van de zeelieden. Het verhaal gaat dat de Heilige Nikolaas tijdens een pelgrimsvaart naar Jeruzalem een matroos die uit de mast gevallen was tot leven wekt. In Rusland wordt hij met name beschouwd als de grote beschermer van de kleine boeren, terwijl hij in West-Europa meer bekend is als de goedhartige en gulle beschermer van kinderen. Als beschermer van kooplieden werd hij tevens een belangrijke heilige in de lage landen.


De stad Bari in Zuid-Italië, waar het heilig gebeente van de Heilige Nicolaas rust, is door de eeuwen heen een drukbezochte pelgrimsplaats gebleven. Uit het gebeente vloeit sinds zijn begrafenis myron (een geneeskrachtige balsem), die nog steeds wordt opgevangen en wonderen verricht.


Vermoedelijk is de verering voor de Heilige Nicolaas door Friese kruisvaarders naar de lage landen gebracht. Hij werd in het middeleeuwse Fryslân het meest gekozen als kerkpatroon voor de kerken en kloosters. Het eerste Himmelumer klooster werd ook onder de bescherming van de heilige bisschop van Myra gebracht. Wellicht zal de relatie tot de destijds welvarende handelsstad Stavoren een rol hebben gespeeld. Het Himmelumer klooster werd immers vanuit Stavoren gesticht.

button 2

H. Nicolaas

Icoon H. Nicolaas

Adres

Russisch Orthodox Klooster van de H. Nicolaas van Myra

Buorren 18, 8584 VC Hemelum

t. 0514-581537
e. Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

ING-rekening: NL65INGB0006910488

Bijdragen voor GROOT ONDERHOUD op hetzelfde nummer storten maar DIT EXPLICIET VERMELDEN!

ANBI

RSIN nummer Klooster H. Nikolaas in Hemelum: 824155257

ANBI logo

RSIN nummer Stichting Orthodox Welzijn: 805402329