Pokrov

POKROV: ( Bescherming, Schouderdoek) van de heilige Moeder Gods, Maria, Hulp der Christenen.
1/14 oktober

 

In de Blacherna-kerk te Konstantinopel, waar het gewaad, de schouderdoek ( omoforion) en een deel van de gordel worden bewaard van de heilige Moeder Gods, hield de Slavische monnik Andreas, de Dwaas om Christus, samen met zijn cellenmonnik Epifanios, een nachtelijk vigilie. Andreas zag toen de verheven Koningin uit de heilige Deuren naar buiten treden, terwijl de heilige Johannes de Voorloper en de heilige Johannes de Evangelist haar bij de armen steunden. Andere Heiligen, in witte gewaden, vormden achter hen een processie, terwijl zij hymnen zongen.
Bij de ambon aangekomen, bad de hoge Vrouwe lange tijd, ter aarde gebogen en met tranen in haar ogen. Toen ging zij terug naar het Altaar en bad daar voor het volk van de stad. Daarna nam zij haar schouderdoek welke zij over haar hoofd gedragen had, helder stralend van bliksemend licht, en spreidde deze tussen haar handen over het volk. Zo bleef zij lange tijd voor beide monniken zichtbaar.

 

Deze verschijning, die gebeurde in de 10e eeuw, werd twee eeuwen later in Rusland de grondslag van het geliefde Feest van de Bescherming van de Heilige Moeder Gods, Pokrov. In Griekenland is dit feest verplaatst naar de 28e oktober ter gedachtenis van de bescherming door de heilige Maagd bij de inval van de Nazi’s in 1940 vanuit Albanië.

 

TROPARION ( gezongen): Heden viert het Orthodoxe volk het stralend feest van Uw komst en staande voor Uw reine Icoon roepen wij smekend tot u: bescherm ons door Uw kostbare Beschutting, verlos ons uit alle nood en bid tot uw Zoon, Christus God, om onze zielen te redden.

 

KONDAKION ( gezongen): Heden staat de Maagd voor het Altaar om onzichtbaar met alle Heiligen voor ons te bidden tot God. De Engelen buigen te zamen met de Hogepriesters en de Apostelen juichen met de Profeten want zij uit wie God geboren is smeekt voor ons tot God Die IS voor alle eeuwigheid.

button 2

H. Nicolaas

Icoon H. Nicolaas

Adres

Russisch Orthodox Klooster van de H. Nicolaas van Myra

Buorren 18, 8584 VC Hemelum

t. 0514-581537
e. Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

ING-rekening: NL65INGB0006910488

Bijdragen voor GROOT ONDERHOUD op hetzelfde nummer storten maar DIT EXPLICIET VERMELDEN!

ANBI

RSIN nummer Klooster H. Nikolaas in Hemelum: 824155257

ANBI logo

RSIN nummer Stichting Orthodox Welzijn: 805402329